Laden...
Naar Facebook
Naar Twitter

Historie

De historie van het pand van Restaurant Harmsen
In 1898 begonnen de compagnons Wenzel Kebl en Isaac Lijndraajer Flowershop Ivy in de Utrechtsestraat 51 te Amsterdam.

Het pand was toen net een jaar daarvoor opgeleverd, naar een ontwerp van architect H.H. Baanders.

Amsterdam –Londen
Vanuit Amsterdam vertrokken Kebl en Lijndraajer eind 19e eeuw naar Londen om bij de topbloemisten Moyses Stevens te gaan werken. Het bedrijf was onder andere leverancier van het Engelse hof tijdens de regeerperiode van King Edward.

Bij feestelijke gelegenheden maakten Kebl en Lijndraajer enorme gevelversieringen en versierden zij de salons van de Londense ‘upperten’ met de prachtigste bloemen.

In Londen leerden zij rijke boeketten maken van diversie bloem- en plantsoorten, wat in Nederland nog niet gedaan werd.

Lady Ivy
Een van de trouwste klanten van Kebl en Lijndraajer in Londen was Lady Ivy. Toen de heren haar lieten weten dat zij een eigen bloemenzaak in Amsterdam wilde beginnen, geïnspireerd door de Engelse bloemsierkunst, was zij bereid hun initiatief financieel te ondersteunen.

Flowershop Ivy
Uit grote dankbaarheid voor de gulle gave van Lady Ivy kreeg de winkel in de Utrechtsestraat haar naam. Vanaf de opening is Flowershop Ivy een fenomeen. 

In 1901 verhuist de winkel naar Leidseplein 35. Op dat moment stroomden de opdrachten van schouwburgen, theaters, het Concertgebouw en de nieuwe bewoners van Amsterdam Zuid binnen. Nog steeds is het een feest om bloemen te kopen bij Ivy.

(De foto van Flowershop Ivy in de Utrechtsestraat: C.J. Steenberghe, Amsterdam, Ceintuurbaan 85. Omstreeks 1900. Coll. J. C. Dippell)

Bron: WinkelStories

 

 

 

 

×